Μετακομίσεις (διασκεδάζοντας ενώ μετράς απώλειες)

Ο Βασιλιάς Μελάνι χάθηκε σε μια μετακόμιση. Από λάθος; Πιθανόν. Είχα αποφασίσει να προσέξω ιδιαίτερα τον τρόπο που θα πακετάρω τα υπάρχοντά μου. Υπό καθεστώς απόλυτης τάξης άρχισα να δημιουργώ στοίβες αντικειμένων με παρόμοια χαρακτηριστικά και χρήση. Εδώ τα σκεπάσματα, εκεί τα κατσαρολικά, παραπέρα τα βιβλία, λίγο πιο εκεί τα ρούχα, κάπου στο βάθος τα μικροαντικείμενα και τα διακοσμητικά. Μου πήρε τρεις μέρες ο διαχωρισμός. Έπειτα τα έκλεισα όλα μέσα σε χαρτόκουτα και κάλεσα φίλους να βοηθήσουν στη μεταφορά η οποία μεταφορά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Συναρμολόγησα τη βιβλιοθήκη πριν ασχοληθώ με το υπόλοιπο σπίτι. Άρχισα την ταξινόμηση και πάνω στο μισάωρο βαρέθηκα. Έτσι, συνέχισα να τοποθετώ τα βιβλία στα ράφια χωρίς σειρά. Χούφτωνα 4-5 μαζί και τα έστηνα όρθια στο έπιπλο. Είμαι σίγουρος ότι κανένας συγγραφέας δεν παρεξηγήθηκε.

Μπροστά από τα μάτια μου κι ανάμεσα στα δάχτυλά μου πέρασε το And the ass saw the Angel. Χάιδεψα το εξώφυλλο και θυμήθηκα το καυτό καλοκαίρι που το διάβασα κλεισμένος σ’ ένα δωμάτιο χωρίς βιταμίνες. Λίγο αργότερα γράπωσα τον θάνατο του Μπάνι Μανρό και το η ζωή κατά Nick Cave. Ο Βασιλιάς Μελάνι πουθενά.

Εκείνη τη στιγμή δεν έδωσα σημασία. Όταν ψάχνεις κάτι το οποίο δεν βρίσκεις πουθενά θα είναι σίγουρα στην κατάψυξη του ψυγείου σου, δίπλα στο μπουκάλι της βότκας. Δεν ήταν. Άνοιξα όλα τα κουτιά, τις τσάντες, τις νάιλον σακούλες. Πουθενά ο Βασιλιάς Μελάνι! Προσπάθησα να το ξεπεράσω, να το ξεχάσω αλλά συνέχισα να ψάχνω ξεχνώντας όλα τα υπόλοιπα. Άπλωσα το περιεχόμενο όλων των χαρτόκουτων στα πατώματα. Σκόρπισα κάθε αντικείμενο, κοίταξα ανάμεσα σε κουβέρτες και σεντόνια, τίναξα παπλώματα, ξετύλιξα χαλιά, έχωσα τα χέρια μου μέσα σε κάλτσες, εσώρουχα και παπούτσια. Ο Βασιλιάς έβγαλε φτερά και πέταξε.

Γενικός απολογισμός φθορών, καταστροφών και απωλειών: η μαγική στολή με το νούμερο 7 της ομάδας βόλεϊ του γυμνασίου, ένα πολύτιμο ανοιχτήρι για κονσέρβες που ακριβοπλήρωσα, το γυάλινο μπουκάλι με την άμμο της κόκκινης ερήμου, η ταμπακιέρα με το κρόσσι από το υποτιθέμενο χαλί του Κάφκα που κατάφερα να κλέψω από το σπίτι – μουσείο στην Πράγα και ο Βασιλιάς Μελάνι που συνεχίζω να ψάχνω εδώ και χρόνια χωρίς να τον βρίσκω πουθενά. Συμβαίνουν αυτά.