Ένας από τους πιο δραστήριους μουσικούς της νέας χιλιετίας είναι σίγουρα ο Γερμανός συνθέτης από το Weilheim, Micha Acher. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τους Notwist, με τους οποίους έχει κατακτήσει μια θέση στην ιστορία της Γερμανικής ανεξάρτητης σκηνής, αλλά οι δραστηριότητές του δεν σταματούν εκεί. Τα side-projects του όπως και οι solo δουλειές του είναι κάτι το αξιοσημείωτο. Αρκεί να αναφέρουμε τους 13&God τους Ms. John Soda και τους Tied and Tickled Trio.

Ένας τέτοιος άνθρωπος λοιπόν δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδρανής το 2014 και μετά το εκπληκτικό album που κυκλοφόρησε με τους Notwist “Close to the Glass”, επιστρέφει με ένα νέο (!) project, τους “Alien Ensemble”.

Οι “Alien Ensemble” δημιουργήθηκαν από τον ταλαντούχο κύριο Acher το 2014, τον οποίο ακολούθησαν οι Karl-Ivar Refseth (επίσης από τους Notwist), ο Andi Haberl στα κρουστά, ο Benni Schäfer στο μπάσο, ενώ μια “χορωδία” πνευστών οργάνων ολοκληρώνουν την Jazz διάθεση του σχήματος. Μια παρέα που έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, δημιουργεί αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά τους, έναν “εξωγήινο” ήχο.

Ο πειραματισμός αποκτάει άλλη έννοια σε αυτό το σχήμα και συναντιέται κάπου στα σύνορα με την απόλυτη ελευθερία. Οι Alien Ensemble εξερευνούν την ηχητική παλέτα και ταυτόχρονα τεστάρουν τα όρια των ακροατών τους, τους οποίους μερικές φορές φτάνουν στα άκρα πριν τους προσφέρουν την απόλυτη λύτρωση. Έχω την αίσθηση ότι αυτό που κατέληξε να αποτυπωθεί σε αυτό το album δεν ήταν αυτό που ηχογραφήθηκε σωστά, αλλά αυτό που οι δημιουργοί του αισθάνθηκαν σωστό. Και γι αυτό το πρώτο τους album δεν είναι μια κουραστική jazz απόπειρα με την ανάγκη για δεξιοτεχνική επίδειξη.

Οι Alien Ensemble σε αυτό το album δένουν την Jazz με την Krautrock και το αποτέλεσμα είναι σίγουρα ενδιαφέρον. Δεν είναι πολλές οι ευκαιρίες που έχεις για να προσφέρεις στ’ αυτιά σου κάτι εξ’ ολοκλήρου νέο, να τα σοκάρεις, να τα ξυπνήσεις και στο τέλος να θέσεις την κριτική σου σκέψη σε κίνηση. Ένας χαρακτηρισμός αυτής της μουσικής θα ήταν σαν να τον εκβιάζεις, οπότε βάλτε τα δικά σας αυτιά σε λειτουργία.

pic by Andreas Stuebner