Δήμητρα Γαλάνη – Αλλιώς

Κάθε νέος δίσκος της Δήμητρας Γαλάνη είναι ένα ιδιαίτερο γεγονός για όλους όσους παρακολουθούν, λιγότερο ή περισσότερο, την ελληνική μουσική σκηνή. Μια τραγουδίστρια που έχει αφήσει το ανεξίτηλο στίγμα της σε εκατοντάδες πασίγνωστα τραγούδια, έχει γράψει η ίδια πολλά από αυτά – τα πιο πρόσφατα – και συνεχίζει να μας χαρίζει συγκινήσεις. Γιατί η Δήμητρα Γαλάνη δεν είναι μόνο αυτή η ωραία χροιά, το ταλέντο στην ερμηνεία ή η ευτυχής συγκυρία των συνεργασιών με τους μεγάλους συνθέτες· είναι κυρίως μια σταθερή πορεία ποιότητας, ενδιαφέροντος, εξέλιξης. Κανένας δίσκος της δεν ήταν μια στιγμή που θέλουμε να ξεχάσουμε, μια λάθος επιλογή, μια εμπορική στροφή. Αυτό, κατά βάση, την διαφοροποιεί από τις άλλες ερμηνεύτριες και έχει περάσει στη δική μου συνείδηση ως μια πλέον αξιόπιστη καλλιτεχνική παρουσία.

Το «Αλλιώς» συνεχίζει αυτή την προσωπική παράδοση της Δήμητρας Γαλάνη. Το στιχουργικό μέρος ανέλαβε ο Παρασκευάς Καρασούλος. Δεν είμαι σίγουρος αν κρατούσε αυτούς τους στίχους για μια “δυνατή” συνεργασία, αν βρίσκεται σε περίοδο ιδιαίτερης έμπνευσης ή αν, από την άλλη, μου φάνηκαν τόσο ωραίοι και λόγω του συνολικού αποτελέσματος. Είμαι ωστόσο σίγουρος πως ο Παρασκευάς Καρασούλος εικοσιπέντε ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία έδωσε, στιχουργικά, έναν από τους καλύτερους δίσκους που κυκλοφόρησαν τελευταία.

Συνθετικά ο δίσκος χωρίζεται σε τρία συν ένα άνισα μέρη: τέσσερα τραγούδια υπογράφει η Δήμητρα Γαλάνη, τρία ο σταθερός της συνεργάτης των τελευταίων ετών Χρυσόστομος Μουράτογλου και πέντε έχουν γράψει μαζί. Το δεκατοτρίτο κομμάτι ανήκει στον διεθνώς αναγνωρισμένο Jun Miyake. Πρόκειται για το πανέμορφο κομμάτι “Lillies In The Valley” από την ταινία “Pina” του Wim Venders – «Ένα Κόκκινο Μαντήλι», στα ελληνικά.

Υπάρχει επίσης στον δίσκο, σε νέα μίξη, το τραγούδι «Αν» από την ομότιτλη ελληνική ταινία, σε μουσική της ερμηνεύτριας, μια από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου όπως και το «Μια Άλλη Χώρα», μπαλάντες και τα δύο. Λίγο πιο έντονο το «Μες Στης Δροσιάς Τις Χάντρες» και με ωραία ενορχήστρωση. Στο «5.30 Ώρα Πρωινή» είναι οι στίχοι που έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ στην «Μοναξιά» έχουμε μια διαφορετική ματιά, μουσική και στιχουργική, από ότι ίσως θα περίμενε κανείς από το θέμα. Τον πρώτο ρόλο έχουν οι στίχοι και στο τραγούδι «Αλλιώς» το οποίο τιτλοφόρησε τον δίσκο (και το πρόδρομο single).Το «Καινούργιο Εμείς» είναι από τα πιο δυνατά κομμάτια του δίσκου με χαρακτηριστικά περάσματα ανατολικής χροιάς και πρέπει να αναφερθούμε και στο «Πίσω Μην Κοιτάς», μια όμορφη μπαλάντα επίσης.

Το… γλυκό δένει με την εμφάνιση του βιβλίου-cd. Με 17 έργα που φιλοτέχνησαν ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης και η φωτογράφος Λίλα Σωτηρίου ειδικά για την έκδοση. Μια ακόμα εξαιρετική έκδοση από την Μικρή Άρκτο.

Θέλω να κλείσω την αναφορά στον δίσκο με στίχους τους Παρασκευά Καρασούλου από το τραγούδι «Αλλιώς»: στίχους περιεκτικούς, γλυκούς, επίκαιρους.

“Πρέπει στον κόσμο οι διαφορές

ελεύθερες ν’ ανθίζουν

Για να μπορούνε κι οι καρδιές

Κι αν χάνουν να κερδίζουν”