Black Duck Garden – Δροσερή κρυψώνα στην καρδιά της Αθήνας

Μία τυπική καλοκαιρινή μέρα στο κέντρο της Αθήνας μπορεί πολύ εύκολα από διαχειρίσιμη να μετατραπεί σε άκρως ανυπόφορη χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Ενοχλητική φασαρία και καυσαέριο από τα αυτοκίνητα, γνώριμη ζέστη που παίρνει διαστάσεις λάβας ορισμένες μέρες, το γενικό χάος που επικρατεί. Είναι τουλάχιστον παρηγορητικό λοιπόν να γνωρίζεις πως σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, στη πλατεία Κλαυθμώνος και συγκεκριμένα στην οδό Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 5-7, έχει ανοίξει από το Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, ο πιο χαλαρωτικός και δροσερός κήπος του κέντρου, αυτός του BlackDuck, για να απολαύσεις ένα απολαυστικό γεύμα, καφέ ή ποτό το βράδυ.

Το BlackDuckλοιπόν, ένα από τα αγαπημένα μου στέκια για καφέ, διάβασμα και όμορφες συζητήσεις το χειμώνα, επεκτάθηκε και τώρα απέκτησε ένα πανέμορφο κήπο, ο οποίος μάλιστα ήταν και το πρώτο δημόσιο πάρκο της Αθήνας σχεδόν δυο αιώνες πριν . Σήμερα βέβαια αποτελεί το κήπο του μουσείου της πόλεως των Αθηνών και το μόνο σημάδι που έχει μείνει για να θυμίζει τις μέρες της δόξας του είναι ο φοίνικας που είχε φυτέψει η Αμαλία πριν φύγει για το Σύνταγμα. Μπαίνοντας λοιπόν στο καταπράσινο κήπο συνειδητοποιείς αμέσως το γιατί συμπεριλήφθηκε σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά της Αθήνας από τη βρετανική και ιδιαίτερα επιδραστική εφημερίδα Guardian. Εδώ όλα μοιάζουν πιο ήρεμα, πιο χαλαρά, πιο απλά και εύκολα και οι αισθήσεις μουδιάζουν. Οι απαλές τζαζ μελωδίες σε συνδυασμό με το κελάηδισμα των κρυμμένων πουλιών και την αδιάκοπη ηχητική και αισθητική παρουσία του υγρού στοιχείου δίνουν στο γεύμα και στο ποτό που θα απολαύσετε, μία εντελώς διαφορετική, πιο γήινη και φυσική διάσταση. Οι γαστρονομικές επιλογές βέβαια είναι αμέτρητες και εντυπωσιακές: Από τις πλούσιες ομελέτες και δροσιστικές σαλάτες μέχρι τις ποικιλίες τυριών και από τα ψαγμένα κυρίως πιάτα μέχρι τα κολασμένα επιδόρπια για μετά το φαγητό ή συνοδεία καφέ, τίποτα δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει αλλά θα προσθέσει κάτι ακόμη σε αυτή την εμπειρία ,τύπου ευρωπαικού ταξιδιού. Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και να τονίσουμε την ανέκαθεν πολιτισμική φύση του BlackDuck με την διεξαγωγή ποικίλων καλλιτεχνικών γεγονότων όπως εικαστικές εκθέσεις, ποιητικά αφιερώματα και παρουσιάσεις cdκαι βιβλίων.

Την τελευταία φορά που επισκέφθηκα το κήπο του BlackDuckπαρατηρούσα το καλοντυμένο κόσμο και επεξεργαζόμουν τα οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα γύρω μου. Μόλις ολοκλήρωσα το καφέ μου και αποχώρησα από το μαγαζί, ενώ ξεκινούσε μία παρουσίαση βιβλίου, είχα την ίδια ακριβώς αίσθηση σαν αυτή, όταν έφευγα από ένα καφέ στο κήπο ενός μουσείου μίας μεγάλης ευρωπαικής καλλιτεχνικής μητρόπολης όπως τη Ρώμη ή το Παρίσι. Ναι, ξέρω, αδόκιμη σύγκριση, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως η Αθήνα χρειάζεται τέτοιες υπαίθριες καλλιτεχνικές γωνίες όπου η αισθητική και ο πολιτισμός αφθονούν ενώ τριγύρω μας κυριαρχεί η μιζέρια και η ακαλαισθησία σε κάθε ανθρώπινο τομέα.