Χρυσοστόμιο – Συνάντηση μεταξύ του χθες και του σήμερα

Θεωρώ τον εαυτό μου από εκείνα τα τυχερά άτομα που είχαν όλες τις σωστές επιρροές γύρω τους για να τοποθετήσουν τη μουσική στο κέντρο του ψυχικού και συναισθηματικού τους κόσμου. Η διαμόρφωση της μουσικής συνείδησης και η αξία που έχει αυτή για κάθε άνθρωπο είναι αποτέλεσμα μίας σειράς , όχι και τόσο, τυχαίων παραγόντων. Οι δίσκοι που έπαιζαν οι γονείς μας μανιωδώς στο αμάξι και στο σπίτι τα παιδικά μας χρόνια, τα αράγματα στο σπίτι με φίλους ακούγοντας δίσκους και τα εφηβικά πάρτι, τα ξένα μουσικά περιοδικά ,οι ραδιοφωνικές εκπομπές του Γιάννη Πετρίδη και τα μπαράκια που θα ακούγαμε ένα κομμάτι και θα ρωτάγαμε το Dj γι αυτό, συμβάλλουν το καθένα με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο στο χτίσιμο ενός πολύπλοκου εσωτερικού μουσικού λαβυρίνθου. Και αν όλα αυτά μοιάζουν συνήθειες παλιότερων, ρομαντικότερων εποχών, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε το ροκ μπαρ Χρυσοστόμιο στο Αιγάλεω στο νούμερο 4 της οδούς Κερασούντος, ένα μαγαζί θρύλος που από το 1979 είναι υπεύθυνο για τη διαμόρφωση μίας ροκ κουλτούρας πολλών αθηναίων σαραντάρηδων σήμερα και όχι μόνο.

Το Χρυσοστόμιο γεννήθηκε ως αποτέλεσμα της αγάπης του Γιάννη Ξενάκη για τη ροκ μουσική που μεταφέρθηκε και στη κόρη του Ελισάβετ η οποία δείχνει σεβασμό στο νοσταλγικό χαρακτήρα του μαγαζιού ενώ παράλληλα μέσα από τα λάιβ που διοργανώνονται και κάποιες πιο μοντέρνες μουσικά βραδιές, το έχει μεταφέρει και σε μία νέα εποχή. Μπαίνοντας μέσα στο ιστορικό μπαρ αυτόματα νοιώθει κανείς πως μεταφέρεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο αμερικάνικο μπαρ, περιμένοντας να συναντήσει κάποιο ροκ θρύλο στην άκρη της μπάρας. Το μάτι χάνεται και πέφτει σε όλες εκείνες τις λεπτομέρειες και τις γωνίες που διακοσμούν το χώρο του μπαρ και τους χτισμένους από πέτρα και τούβλα τοίχους του μαγαζιού: τα πόστερ και οι ταμπέλες από μάρκες ουίσκι και μπύρας στους τοίχους, οι φιγούρες και τα διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται στη σειρά πίσω από τη μπάρα καθώς και η τεράστια αφίσα με ήρωες της ποπ και ροκ κουλτούρας όπως ο Mick Jagger,ο Robert De Niro και η Amy Winehouse, διαμορφώνουν ένα σκηνικό που νοιώθεις σίγουρος ότι το έχεις δει σε κάποια κλασσική αμερικάνικη ταινία. Τα βινύλια και τα cds δίπλα από τη κάβα συμπληρώνουν το σκηνικό ενώ οι σκάλες οδηγούν στο πάνω όροφο που ενδείκνυται στη περίπτωση που κάποιος αναζητά περισσότερη ησυχία και μοναξιά. Όσον αφορά τις μουσικές επιλογές νομίζω πως δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις και αναλύσεις: όλοι οι ροκ θρύλοι από τους Beatles μέχρι τους Who και τον Bruce Springsteen μέχρι τον Eric Clapton θα ακουστούν σίγουρα τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια μίας τυπικής βραδιάς στο Χρυσοστόμιο. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως μερικές βραδιές δεν θα υπάρξουν και κάποιες απρόσμενες επιλογές όπως swing και rock n roll για χορό όταν έχουν μείνει λίγοι και καλοί, καθώς και πιο σύγχρονες μπάντες της ανεξάρτητης ροκ σκηνής, όπως Arctic Monkeys και Interpol.

Το Χρυσοστόμιο φέτος κλείνει 35 χρόνια ύπαρξης. Μέσα σε αυτά, όλοι οι μουσικοί θρύλοι του μαγαζιού, που στα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του μουσικού στερεώματος, έχουν γεράσει έχοντας αφήσει πίσω τους μία ανεκτίμητη κληρονομιά, ενώ μαζί τους έχουν μεγαλώσει και τα πιτσιρίκια που άκουγαν το Rebel Rebel του Bowie το 1980 και ταυτίζονταν απόλυτα με τους στίχους του. Σήμερα το Rebel Rebel θα ακουστεί ξανά μέσα στο ιστορικό μπαρ και ακόμη και σήμερα μπορεί να αγγίξει και να ταρακουνήσει τη συνείδηση των σημερινών νέων. Υπερβολικά ρομαντικός; Πολύ πιθανό. Αλλά όπως και να έχει αυτό είναι το μεγαλείο του μαγαζιού: ανάμεσα στους τοίχους του θα συναντηθούν και θα μπλεχθούν οι κλασσικοί ροκάδες του τότε με τους νέους του σήμερα και ο καθένας θα έχει την ευκαιρία του να θυμηθεί και να δημιουργήσει στιγμές ακούγοντας αυτούς τους διαχρονικούς ήχους που η αξία τους δεν θα παλιώσει ποτέ.