Οι Orcas σε μεταφέρουν ασυνείδητα και ακαριαία σε μια εικόνα όπου η θάλασσα και το υγρό στοιχείο είναι πρωταγωνιστές. Αλλά όχι, δεν σε αφήνουν σε μια καλοκαιρινή μέρα. Σε οδηγούν σε μια παραλία με ομίχλη, κρύα, γκρίζα χρώματα και τα κύματα που χάνονται στην ακτή θολώνουν ακόμα περισσότερο το τοπίο με την υγρασία που αφήνουν. Και με αυτή την εικόνα στο μυαλό, συνεχίζεις και προσθέτεις για ήχο τη μουσική τους δίπλα στους γλάρους που τη ζωντανεύουν.

Οι Orcas δημιουργήθηκαν το 2011, όταν ο Αμερικάνος συνθέτης minimal μουσικής Rafael Anton Inisarri έκανε μια διασκευή με τον γείτονά του στο Seattle, Benoit Pioulard (Thomas Meluch), στο κομμάτι των Broadcast “Until Then”. Στην συνέχεια αποφάσισαν να βαφτίσουν αυτή τη συνεργασία “Orcas” και να κυκλοφορήσουν μέσω της Γερμανικής Morr Music το πρώτο τους, ομώνυμο LP, τον Απρίλιο του 2012. Το album πήρε εξαιρετικές κριτικές, μπήκε σε λίστες με τα καλύτερα για το 2012 και οι Orcas συνέχισαν το ταξίδι με μια περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική και στη συνέχεια ανακοινώνοντας το δεύτερο τους album με τίτλο “Yearling”.

Σε αυτό το album δημιουργούν αυτή, τη δικιά τους παραλία. Μια θάλασσα που πότε είναι ήρεμη, πότε την ανακατεύουν. Κάποιες φορές είναι φωτεινή και γαλάζια, άλλες νυχτώνει και σκοτεινιάζει ή την παγώνουν και γίνεται λευκή. Οι προσθήκες του Martin Heyne από τους Efterklang, στις κιθάρες και το μπάσο και του Michael Lernel από τους Telekinisis στα drums, δίνουν ένα αναλογικό στοιχείο που έλειπε από το πρώτο τους album και ταυτόχρονα δίνουν το βάθος και την ποικιλία σε αυτή τη θάλασσα. Οι συνθέσεις τους είναι περισσότερο οργανωμένες απ’ ότι πριν δυο χρόνια, αλλά ο αυτοσχεδιασμό στη φωνή κυρίως είναι ακόμη εδώ, προσθέτοντας αυτό το ρευστό στοιχείο που ζητάει η εικόνα μας.

Οι Orcas δημιούργησαν ένα album που σε βάζει σε μια κατάσταση in and out of focus. Σε μια κατάσταση λίγο πριν ξυπνήσεις το πρωί, κάπου εκεί στα τελευταία και πιο έντονα όνειρα που θα θυμάσαι αργότερα και θα επηρεάσουν τη μέρα σου. Με το “Filament” να έχει το ρόλο του καλύτερου track και τα “Selah” και “Tell” να καθορίζουν το ύφος, το “Yearling” είναι ένα album που θα δώσει χαρακτήρα στο background ενός ήσυχου απογεύματος που θες να περάσεις συζητώντας χωρίς λέξεις με ανθρώπους που μπορείς να το κάνεις αυτό.