Μετά την τριλογία των “Hombre Lobo”, “End Times” και “Tomorrow Morning” και μετά την επόμενη μέρα και τις συνέπειές της στο “Wonderful, Glorious”, οι Eels (δηλαδή ο Mark Oliver Everett ουσιαστικά) επιστρέφουν μ’ ένα πολύ προσωπικό album, που λειτουργεί και ανοίγεται σε δικούς του χρόνους, ενώ σε κρατάει πολλές φορές υπνωτισμένα κολλημένο να ψάχνεις ακόμη και τη λεπτομέρεια που δεν σου άρεσε, για να κλείσεις σε αυτό το σημείο το “πολύ φως”. Η εντύπωση που σου αφήνει το “”The Cautionary Tales of Mark Oliver Everett” είναι αυτή μιας επιστροφής στο παρελθόν, που όμως έχει κάτι το φρέσκο γιατί συναντιέσαι με τον εαυτό σου, όταν αυτός ήταν νεότερος.

Οι Eels ξεκίνησαν το 1995, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ από τον Mark liver Everett (γνωστός ως Ε), ο οποίος είναι ο μόνος που έχει συμμετάσχει στις περισσότερες δουλειές του σχήματος. Οι Eels έχουν περιπλανηθεί και έχουν επιχειρήσει ν’ ασχοληθούν και να πειραματιστούν με διάφορους ήχους και είδη μουσικής, έχουν καταγράψει 11 κυκλοφορίες ενώ έχουν συμμετάσχει σε soundtracks ταινιών όπως “American Beauty”, “Hot Fuzz” και στα 3 πρώτα “Shrek”.

Το “Cautionary Tales” περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα, τις συμπτώσεις και τις υποθετικές καταστάσεις. Είναι σαν μια σειρά από στατιστικές απαντήσεις στην ερώτηση “Τι θα γινόταν εάν;”. Αλλά αυτή η αναζήτηση έχει και μια συμβουλευτική χροιά για τις κινήσεις και την τροχιά γύρω από τους δικούς του ήλιους, που θα ακολουθήσει στο μέλλον. Ηλιους σαν την Agatha Chang στο ομώνυμο κομμάτι. Και κάπως έτσι το album γυρίζει γύρω από μια σειριακή ροή παρεξηγήσεων και αφέσεων, την ώρα που η κιθάρα, το πιάνο, το ξύλο και η συρμάτινη χορδή δίνουν τον τόνο και την αφή των πραγμάτων.

Οι Eels επέστρεψαν με μια προσωπική δουλειά από τον Mark Oliver Everett από το εξώφυλλο μέχρι την παραγωγή της μουσικής και αν θέλαμε να γράψουμε έναν επίλογο γι αυτό το έργο, τότε εύκολα έρχεται στο μυαλό ο τίτλος του κομματιού “Series of Misunderstandings”. Όσο κι αν αυτό ακούγεται λίγο μελαγχολικό, είναι ταυτόχρονα παρηγορητικό.