Ο Damon Albarn αποφάσισε λοιπόν να παρουσιάσει ένα album ως την πρώτη προσωπική του δουλειά, αν και έχεις την αίσθηση ότι αυτή έχει έρθει χρόνια τώρα και μάλλον έχεις δίκιο. Πέρα από τις ταμπέλες όμως, το “Everyday Robots” είναι το πρώτο album του Βρετανού (κάθε άλλο παρά εγωιστή) γίγαντα, το οποίο είναι credited στον εαυτό του και μόνο. Από τη φωτογραφία στο εξώφυλλο, μέχρι το τελευταίο κομμάτι. Ίσως με αυτή τη δουλειά, να πέτυχε αυτό που προσπαθούσε χρόνια τώρα, μια γλυκιά, καλοδεχούμενη αποξένωση.

Το να παρουσιάσεις το βιογραφικό ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στη μουσική του σήμερα, μοιάζει αχρείαστο. Ένας άνθρωπος που μέχρι τα 45 του χρόνια έχει ήδη συμμετάσχει σε δυο κορυφαία σχήματα της Brit Rock σκηνής, τους Blur και τους Gorillaz, έχει γράψει μουσική για ταινίες, έχει συνεργαστεί με μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο, με μια ιδιαίτερη μεταμφίεση ως η φωνή στο supergroup του Νιγηριανού drummer Tony Allen “The Good, The Bad & The Queen” και έχει επεκτείνει τους ορίζοντές του συμμετέχοντας σε όπερες και θεατρικά από το 2003 μέχρι σήμερα.

Με τους Gorillaz λοιπόν ουσιαστικά διαλυμένος και τους Blur να είναι σε μια On & Off κατάσταση, ο Albarn προχώρησε στη δημιουργία αυτού που ονομάζει το πρώτο του solo album.

Το “Everyday Robots” δημιουργεί μια αίσθηση γλυκιάς μελαγχολίας, σαν να τελείωσε ένα πολύ όμορφο κεφάλαιο στη ζωή σου, αλλά εσύ είσαι χαρούμενος που το έζησες. Ο Albarn, μας μεταφέρει σ’ ένα δικό του πιο ήσυχο κόσμο, όπου μπορείς χωρίς την φωτορύπανση της πόλης να παρατηρήσεις και πάλι τον ουρανό. Και με αυτό τον τρόπο, αν και το “Everyday Robots” δεν είναι ένα αισιόδοξο album, δεν νιώθεις ότι υπάρχει ταβάνι πάνω απο το κεφάλι σου να σε πνίγει. Αυτού του είδους την ελευθερία, ο Albarn προσπαθεί να την πετύχει από την εποχή του εκπληκτικού “Demon Days”. Μουσικά, το album κάθεται καλά πάνω στις βάσεις που έχουν θέσει τα drum machines και τα συνθετικά μπάσα, ενώ στον αφρό υπάρχουν τα ακουστικά όργανα. Και στη μέση υπάρχει η έννοια της αντίθεσης που είναι η ψυχή του album: Ένα ζεστό τίποτα.

Το “Everyday Robots” ξεκινάει μ’ ένα sample από τον Βρετανό κωμικό Lord Buckley που λέει: “They didn’t know where they was goin’ but they knew where they was wasn’t it?”, για να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος στο κομμάτι “Mr. Tembo” με το στίχο στο refrain “It’s where he is now but it wasn’t what he planned”. Δεν έχει σημασία τι έρχεται στο δρόμο σου, αλλά πως το αντιμετωπίζεις.