Yiannis Kassetas – East N Blues

Nα που σιγά-σιγά και αυτή η χρονιά αρχίζει να μας δείχνει πως στην τελική καταμέτρηση στο τέλος του έτους θα έχουμε και πάλι να μετράμε ωραίους δίσκους. Πολλές και ενδιαφέρουσες οι νέες κυκλοφορίες και θα ξεκινήσουμε με τον μουσικό χώρο που πρέπει να υποστηρίζουμε όλοι μας αφ’ ενός γιατί οι μουσικοί είναι εξαιρετικοί και το αξίζουν και αφετέρου διότι, δυστυχώς, ο αριθμός των ακροατών που ενδιαφέρονται για την τζαζ και δη την ελληνική δεν φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος – ακόμα.

Είχα την χαρά να παρακολουθώ τις δουλειές του σαξοφωνίστα Γιάννη Κασέτα από την πρώτη δισκογραφική του δουλειά, το “The Truth About The Alien Invasion In Egypt” μαζί τότε, το 2007, με τους Funk Wizards. Μια πολύ καλή δουλειά με συμμετοχές γιγάντων, όπως του Γιώργου Κοντραφούρη και του δασκάλου του Γιάννη κασέτα, Δημήτρη Βασιλάκη ανάμεσα στους άλλους. Το “Funk Abyss” το 2009 ήταν μια ακόμα μαρτυρία για την καλή πορεία του Γιάννη Κασέτα, ενώ δύο χρόνια αργότερα μας ξάφνιασε –θετικά- με το “Jungle of Illusions” που έκανε μαζί με τον ντράμερ Γιώργο Σπανό. Όσοι δεν έχετε ακούσει κάτι από τις δουλειές αυτές να το πράξετε.

Η νέα του δουλειά είναι διαφορετική σε αρκετά επίπεδα. Η κεντρική διαφορά έγκειται στη συνεργασία του Γιάννη Κασέτα με αμερικάνους κυρίως μουσικούς και την ηχογράφηση στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Δεν χρειάζεται πολύ εξειδικευμένο αυτί για να καταλάβει κανείς ότι… κάτι καλό συμβαίνει στα ντραμς. Αυτό το κάτι είναι ο Ulysses Owens Jr, δυο φορές βραβευμένος με Grammy. Στο μόνο τραγούδι του δίσκου, το “Dive Jazz”, ακούγεται ο ιδιαίτερος Miles Griffith και στην τρομπέτα ο Tatum Greenblatt για τον οποίο ο ίδιος ο Wynton Marsalis είπε πως είναι ένας από τους αγαπημένους του ανερχόμενους τρομπετίστες. Ο πολύ ταλαντούχος πιανίστας που ακούγεται είναι ο Adam Birnbaum. To καστ των μουσικών κλείνει με δυο έλληνες: τον Αποστόλη Σιδέρη στο κοντραμπάσο και την συμμετοχή του πανταχού παρόντα (δικαίως) Αντώνη Ανδρέου στο τρομπόνι. Ο Αποστόλης Σιδέρης ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, όπως διαβάζω στο δελτίο τύπου και χαίρομαι που τον μαθαίνω και συμμετέχει στην ηχογράφηση.

Μην φαντάζεστε βέβαια, παρασυρόμενοι από τον τίτλο, ανατολίτικες μελωδίες παιγμένες με σαξόφωνο. Υπάρχουν μέρη με άρωμα ανατολής, όπως για παράδειγμα στο υπέροχο “Eastern Funk Attack”, αλλά με ισορροπία. Δεν θα ακούσετε την Ανατολή της Aziza Mustafa Zadeh, με λίγα λόγια. Τα ανατολικά στοιχεία συνυπάρχουν με στοιχεία μπλουζ και τζαζ σε μια αρμονική – κυριολεκτικά – ένωση.

Οι συνθέσεις είναι όλες του Γιάννη Κασέτα όπως και το arrangement το οποίο στον συγκεκριμένο δίσκο έχει περισσότερη σημασία από έναν κλασικό τζαζ δίσκο. Αυτό, γιατί περιλαμβάνει μια όμορφη -και χορταστική σε διάρκεια- σουίτα, την “Eternal Suite”, άνισα κατανεμημένη χρονικά σε τρία μέρη. Μια ακόμα ιδιαιτερότητα του δίσκου είναι οι μικρές εισαγωγές σε κάποια κομμάτια.

Οι μουσικοί βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, οι συνθέσεις είναι πολύ καλές κι έτσι το αποτέλεσμα είναι, αναμενόμενα, πολύ ενδιαφέρον. Ακούμε έναν δίσκο που δείχνει τις δυνατότητες ελλήνων μουσικών, και πιο ειδικά του Γιάννη Κασέτα, και την αυτογνωσία των δυνατοτήτων του. Ελπίζω πως θα βρει μιμητές ώστε η ελληνική τζαζ να δώσει μεγαλύτερο διεθνές παρών αλλά και να προκύψουν δίσκοι με άποψη όπως αυτός.