Δημήτρης Μαραμής & Θοδωρής Βουτσικάκης – Αισθηματική Ηλικία

Οι πρώτες μέρες του Ιουνίου, εκτός από μια αναπάντεχη δροσιά, μας έφεραν και την πολυαναμενόμενη, καινούργια δουλειά του Δημήτρη Μαραμή. Πολυαναμενόμενη γιατί την συνεργασία που βρίσκεται αποτυπωμένη πλέον σε ένα ηχητικό μέσο είχαμε τη χαρά να την ακούσουμε στη Θεσσαλονίκη σε δύο μουσικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής, και μια στη Σάνη. Στις δύο εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη είχαμε ακούσει μικρά δείγματα του δίσκου, έτσι κι αλλιώς δεν ήταν ο Θοδωρής Βουτσικάκης ο κύριος ερμηνευτής τότε. Στη Σάνη είχαμε απολαύσει έναν αλλοιώτικο Ερωτόκριτο από τον Δημήτρη Μαραμή, με την Κορίνα Λεγάκη και τον Θοδωρή Βουτσικάκη σε ένα τελείως διαφορετικό σε σχέση με το δίσκο ρεπερτόριο. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια συνεργασία που μετράει αρκετό καιρό συναυλιακά, η ακρόαση της οποίας, σε όλες τις στιγμές,  δικαιολογεί απόλυτα το επίθετο «πολυαναμενόμενη».

Τον Δημήτρη Μαραμή τον θεωρώ από τους πιο ταλαντούχους συνθέτες της γενιάς του. Όλοι οι δίσκοι του έχουν εντονότατο το στοιχείο του λυρισμού και είναι σε όλα τα επίπεδα αξιοπρόσεκτοι: στιχουργικά, μουσικά, ενορχηστρωτικά, ερμηνευτικά.  Στη Θεσσαλονίκη έχουμε μια ιδιαίτερη εκτίμηση στη μουσική του και είναι, πιστεύω, μια σχέση αμφίδρομη.

Οι επιλογές του στις ανδρικές φωνές ήταν πάντα εξαιρετικές και όλες, μιλώντας για τους δίσκους πάντα, προερχόμενες από το χώρο του κλασικού τραγουδιού. Η συνεργασία του με τον Θοδωρή Βουτσικάκη επιδοκιμάστηκε δια βοής στις ζωντανές εμφανίσεις στην πόλη που φαίνεται να γνωρίζει ακόμα, περιέργως, να κρίνει τις καλές φωνές. Πρόκειται για έναν τραγουδιστή με πολύ μεγάλες δυνατότητες όχι μόνο τραγουδιστικές αλλά κυρίως ερμηνευτικές συνολικά.  Γνωρίζει δηλαδή, ο νέος τραγουδιστής, να ελέγχει εξαιρετικά την φωνή του σε όλες τις εντάσεις, πέρα από την ακρίβεια της απόδοσης της νότας αλλά και της σπουδαίας χροιάς που του έχει χαριστεί.  Σε συνδυασμό με την θεατρικότητα με την οποία μπορεί να ερμηνεύει είναι πολύ λογικό το ταίριασμα με τις μουσικές του συνθέτη ο οποίος δεν φείδεται καλών λόγων για τον ερμηνευτή, στις σελίδες του βιβλίου.

Ο δίσκος-βιβλίο “Αισθηματική Ηλικία” περιέχει 13 κομμάτια και είναι χωρισμένο σε  τρεις ενότητες: τρία ερωτικά, τρία παραμύθια, τρία όνειρα καθώς και τέσσερα ορχηστρικά – ένα πρελούδιο και ένα ορχηστρικό για κάθε ενότητα. Στα Τρία Ερωτικά η ποίηση ανήκει στον Νίκο-Αλέξη Ασλάνογλου και στον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, στα Τρία Παραμύθια στίχους έγραψε ο Σωτήρης Τριβιζάς και στα Τρία Όνειρα ο Μιχάλης Γκανάς. Προφανώς ο τίτλος του δίσκου πηγάζει από την ομότιτλη ποιητική ενότητα του Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου.

Εννιά τραγούδια και τέσσερα ορχηστρικά σε μια συμπαγή, λυρική δομή. Ένα ολοκληρωμένο άκουσμα, όπως αρέσει στον συνθέτη να παρουσιάζει και στις συναυλίες του και στις προηγούμενες δουλειές του.

Στα Τρία Ερωτικά αναδεικνύεται εκ νέου η σχέση αγάπης -και έμπνευσης- του συνθέτη με την ποίηση. Αναμφισβήτητα η πιο ισχυρή από τις τρεις ενότητες, τα κομμάτια της οποίας δεν θα πρέπει να λείπουν σε καμία από τις επόμενες εμφανίσεις τους, κοινές η κατά μόνας. Οι “Mπερντέδες” είναι απλά ένα καταπληκτικό τραγούδι.

Στα Τρία Παραμύθια δεσπόζει, πιστεύω όχι μόνο λόγω αναγνωσιμότητας, η “Nεράϊδα”, ένα από τα παλιότερα και πιο όμορφα τραγούδια του Δημήτρη Μαραμή, στην τρίτη του δισκογραφημένη μορφή.

Στα Τρία Όνειρα εντύπωση προκαλεί η ηχητική αλλαγή στο τελευταίο τραγούδι της ενότητας αλλά και του δίσκου. «Μια μελαγχολική μελωδία σε αργό tempo, με jazz στοιχεία από το σαξόφωνο» όπως την περιγράφει ο ίδιος. Σε πλήρη αντιδιαστολή ο Επίλογος, με τους “Μπερντέδες” σε ορχηστρική μορφή.

Ο Δημήτρης Μαραμής συνεχίζει να φτιάχνει όμορφη μουσική. Ο πολύ χαρισματικός Θοδωρής Βουτσικάκης ερμηνεύει ιδανικά. Και το πιο ενδιαφέρον; είναι ακόμα καλύτερος στις ζωντανές εμφανίσεις! Απολαύστε έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς.