ÉCU On The Road in Athens

O ανεξάρτητος κινηματογράφος της σύγχρονης εποχής βρίσκει δρόμους

Το ÉCU – The European Independent Film Festival ξεκίνησε το 2006 και βασικός του σκοπός είναι η ανακάλυψη και προώθηση του έργου σύγχρονων ανεξάρτητων κινηματογραφιστών και σκηνοθετών από όλο τον κόσμο. Είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Παρίσι, παρουσιάζοντας μερικές από πιο ενδιαφέρουσες νέες παραγωγές του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Εκτός όμως, από την επίσημη διοργάνωση, ταξιδεύει ανά τον κόσμο, προβάλλοντας τις ταινίες που συμμετείχαν και βραβεύτηκαν στο φεστιβάλ, ώστε ο κινηματογράφος αυτός να επικοινωνήσει με όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Φέτος, σε μία από τις δράσεις του φεστιβάλ, το ÉCU Οn-the-Road, επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αθήνα στις 17,18,19 Φεβρουαρίου στο gig space του six d.o.g.s, όπου έλαβαν χώρα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προβολές και workshops με ελεύθερη είσοδο. Ο «ΛΥΚΟS», εκτός από χορηγός επικοινωνίας του event, βρέθηκε εκεί!

αιθουσα

Παρακολουθήσαμε ταινίες δημιουργών από 12 χώρες του κόσμου, μεταξύ άλλων τις ταινίες Kore του Eric Dinkian (Βραβείο Καλύτερης Πειραματικής Ταινίας – Γαλλία), Buzkashi Boys του Sam French (Βραβείο Καλύτερης Μη Ευρωπαϊκής Ταινίας Μικρού Μήκους – Αφγανιστάν/ΗΠΑ), I’ve only just begun του Elias Koskimies (Βραβείο Καλύτερου Μουσικού Βίντεο – Φινλανδία), καθώς και τα πολυσυζητημένα Κωλόπαιδα του Στέλιου Καμμίτση (Ελλάδα) και μάθαμε αρκετά χρήσιμα πράγματα, κυρίως σε ανθρώπινο επίπεδο, από τα δύο workshops με ομιλητή το γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Σωκράτη Αλαφούζο.

Workshop

Αυτό που εντυπωσίασε τους εκατοντάδες θεατές που παρευρέθηκαν στις προβολές ήταν η εντυπωσιακά ευρεία γκάμα ταινιών που προβλήθηκαν. Η ποικιλομορφία αυτή των ειδών που περιελάμβανε feature films, animation, short films, student films, music videos, experimental films κτλ. αποδεικνύει εμπράκτως τον πλουραλισμό που διαπνέει το ÉCU και την πραγματικά ανοιχτόμυαλη αντιμετώπιση με την οποία υποδέχεται ο,τιδήποτε φρέσκο από όπου και αν προέρχεται γεωγραφικά και αισθητικά. Όσον αφορά μάλιστα, τις ίδιες τις ταινίες, ανεξάρτητα από το προσωπικό γούστο του καθενός, έγινε φανερό πως επρόκειτο για έργα που βρίσκονται στον αντίποδα του mainstream, του εύπεπτου και του μονοσήμαντου και πως οι δημιουργοί που συσπειρώνει το ÉCU εκφράζουν ριζοσπαστικές τάσεις και ρεύματα που αμφισβητούν κατεστημένες ιδέες, φόρμες, συνταγές, καλούπια και αναζητούν πάντα κάτι νέο και αυθεντικό επικοινωνώντας με τις σύγχρονες ανησυχίες.

Η επιλογή του ÉCU να προβεί σε αυτήν την πρωτοβουλία στην Αθήνα του 2014 ήταν κάτι που χρειαζόταν. Ήρθε να ψηλαφήσει απαντήσεις σε υπαρκτά ερωτήματα. Στην Ελλάδα της πολύμορφης καπιταλιστικής κρίσης ένας από τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας που πλήττεται σίγουρα είναι η τέχνη και ο κινηματογράφος ως μέρος της. Και υπάρχει ένα τμήμα της ελληνικής και πιο συγκεκριμένα της αθηναϊκής νεολαίας που δεν συμβιβάζεται με αυτό το πρόβλημα και αναζητά δρόμους υπέρβασής του. Όχι μόνο από διάθεση προσωπικής έκφρασης αλλά και από πρόθεση να ταράξει τα νερά μιας κοινωνίας που σαπίζει. Και αυτό το τμήμα της νεολαίας βρίσκει παντού μπροστά του τοίχους. Τοίχους οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής προέλευσης. Και γι’ αυτό επιδιώκει την ανίχνευση νέων δρόμων στους οποίους θα συγκροτούνται θεσμοί εναλλακτικοί προς τους υπάρχοντες. Ένας από αυτούς τους θεσμούς είναι και το European Independent Film Festival το οποίο και στη μορφή του και στο περιεχόμενό του είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο και αξιοθαύμαστο για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Και το αθηναϊκό κοινό με το οξυμμένο κριτήριό του το αντιλήφθηκε και τίμησε με την παρουσία του τη διοργάνωση που στέφθηκε με επιτυχία.

eight_minute_ deadline_01Eight Minute Deadline

Θα θέλαμε εκ μέρους του περιοδικού «ΛΥΚΟS», να ευχαριστήσουμε θερμά τις Ελίζα Λαγούδη και Εύη Τσιπλάκου, εν πολλοίς υπεύθυνες για τη διοργάνωση του event, οι οποίες μέσα από ενδιαφέρουσες συζητήσεις μας έδωσαν ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες για τον κόσμο του European Independent Film Festival και με τη συμβολή τους σε αυτό το υπέροχο τριήμερο άνοιξαν περαιτέρω διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στη ανεξάρτητη διεθνή κινηματογραφική παραγωγή και σε ένα ανήσυχο κομμάτι του αθηναϊκού πληθυσμού που διψάει για κινηματογράφο είτε από τη θέση του απαιτητικού κοινού είτε από τη θέση των indie filmmakers.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Site: ecufilmfestival.com
Facebook: TheEuropeanIndependentFilmFestival
Twitter: @ECUfilmfestival

Tags

About the author

Dimitris Kechris

Dimitris Kechris

Email Website

Ο Δημήτρης Κεχρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 2006. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διετούς διάρκειας στο εργαστήρι καλλιτεχνικής φωτογραφίας του Δήμου Ζωγράφου με επιμορφωτή το Νίκο Δημολίτσα. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις φωτογραφίας στo Βυζαντινό Μουσείο(2014), στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης(2013), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (2012), στο Μουσείο Γουναρόπουλου(2010), στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών(2007-2010) και στο Blackduck Multiplarte(2013,2014). Η πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Playing Roles» φιλοξενήθηκε στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα(2014). Στα πλαίσια του Πολιτιστικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει παρουσιάσει σεμινάρια ιστορίας της φωτογραφίας(2010-2011). Αρθρογραφεί σχετικά με τον κινηματογράφο σε έντυπα και διαδικτυακά περιοδικά. / Dimitris Kechris was born in Athens in 1986. He graduated from the Physics Department of the Athens University. He deals with photography since 2006. He has attended two-year seminars in the artistic photography workshop of Municipality of Zografos with Nikos Dimolitsas as an instructor. He has participated in exhibitions at the Byzantine Museum(2014), the Michael Cacoyannis Foundation(2013), the Greek Film Archive(2012), the Gounaropoulos Museum(2010), the History Museum of the Athens University(2007-2010) and the BlackDuck Multiplarte(2013,2014). His first solo exhibition «Playing Roles» was presented at the Fabrica art gallery(2014).Within the Cultural Association of the Athens University he has presented History of Photography seminars. He writes film reviews for online and printed magazines.