Ήλιοι που γέρνουν
να φωτίσουν την ψυχή
άδοντας μνήμες.

Είναι καιρός να παραδεχτώ πως τα manga που με τραβούν πιο πολύ είναι όσα έχουν να κάνουν με τη Μεσαιωνική Ιαπωνία. Δοκίμαζα να βρω κάτι νέο να διαβάσω και καθώς χάζευα στο διαδίκτυο η κοιλιά μου με αποσυντόνισε μιας και διαρκώς γκρίνιαζε για την κενότητα του στομάχου μου. Φαγητό λοιπόν και για να μην δίνω προσοχή σε σελίδες που προσπέρασα ή σελίδες που δε «φορτώνουν», παίρνω την απόφαση να δω ένα anime.

Μόλις πρόπερσι, το 2012, ο Masayuki Miyaji, με θητεία στο Studio Ghibli (εμφανής η επιρροή του στο σχέδιο) βασίζεται στο βιβλίο του Kazuki Sakuraba με τίτλο Fuse Gansaku: Staomi Hakkenden. Τόσο η ταινία όσο και η νουβέλα του Sakuraba είναι βασισμένα στο Nansō Satomi Hakkenden, ένα ιστορικό βιβλίο του Kyokutei Bakin, που η συγγραφή και έκδοσή του έγινε μέσα από 106 τόμους στην περίοδο 1814 με 1842. Τα τελευταία μέρη μάλιστα γράφτηκαν –κατόπιν αφήγησης–  από τη νύφη του, Michi, μιας και ο ίδιος ο Bakin είχε τυφλωθεί κι η συγγραφή του ήταν αδύνατη. Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια ταραχώδη εποχή, την περίοδο Sengoku, με συνεχείς κοινωνικές εκρήξεις, πολιτικές διαμάχες και σχεδόν συνεχείς πολεμικές συρράξεις που διήρκεσαν από τα μέσα του 15ου αιώνα μέχρι και τις αρχές του 17ου. Το τέλος αυτής της εποχής θα έρθει με την βασιλεία Tokugawa.

Η μικρή ιστορική αναδρομή βοηθά στην καλύτερη παρακολούθηση της ταινίας με πρωταγωνίστρια τη μικρή Hamaji, ενός δυνατού και ανεξάρτητου κοριτσιού που ζει μόνη της στα βουνά. Μετά το θάνατο του παππού της, ο μεγάλος αδερφός της αναλαμβάνει την κηδεμονία της και την καλεί στο Edo, όπου και κατοικεί. Όταν φτάνει στην πόλη συναντά ένα περίεργο νεαρό, τον οποίον κυνηγούν μανιωδώς αρκετοί κυνηγοί κεφαλών. Όταν η παρουσία της κατά κάποιο τρόπο τον σώζει, την οδηγεί στο σπίτι του αδερφού της, για να εξαφανιστεί λίγο αργότερα.

Στην πορεία ο αδερφός της την πείθει να κυνηγήσουν κι αυτοί τους επικηρυγμένους Fuse. Οι Fuse ήταν μισοί άνθρωποι και μισοί σκύλοι, που σκότωναν ανθρώπους για να τραφούν με τις ψυχές τους. Αφού καταφέρνει να εντοπίσει την προτελευταία Fuse η Hamaji την τραυματίζει, ύστερα από πολύωρη καταδίωξη, για να δώσει ένα τέλος ο αδερφός της. Κάτι το οποίο απέφερε φήμη και χρυσάφι στην οικογένεια. Ωστόσο, όπως συνήθιζε να λέει η Hamaji, ο κυνηγός και το θήραμα συνδέονται κατά κάποιο τρόπο. Η στιγμή που οδηγεί στο θάνατο του θηράματος είναι εκείνη κατά την οποία συνδέονται πλήρως. Έτσι η Hamaji συνδέθηκε με τα Fuse που συνάντησε και πλέον η μοίρα του αυτοκράτορα και κατά συνέπεια όλης της Ιαπωνίας, της ίδιας αλλά και του τελευταίου Fuse βρέθηκε στα χέρια της…

Είμαστε τελικά τόσο διαφορετικοί που ο καθένας πρέπει να κοιτάξει το λαό του, πάση θυσία; Μήπως η αφοσίωσή μας στο σκοπό αυτό μας οδηγεί σε λάθος μονοπάτια που στο τέλος μας αφήνουν με μια αίσθηση μοναξιάς;