Χώρια θα ζούμε, φίλοι μου,
σαν τις αγριόχηνες
που χάθηκαν στα σύννεφα.

Η έφηβη Hitomi Kanzaki, ένα συνηθισμένο κορίτσι, συναντιέται και σώζει τη ζωή του Van, ενός αγοριού που όπως αποκαλύπτεται, πρόκειται για ένα νεαρό πρίγκιπα στον πλανήτη Gaea στον οποίο και μεταφέρονται προκειμένου να σκοτώσουν ένα δράκο.

Η Hitomi είναι πολύ ερωτευμένη με τον Amano, ένα αγόρι από την ομάδα με την οποία τρέχει συστηματικά, όμως σύντομα διαπιστώνει πως η μοίρα της είναι συνυφασμένη με αυτή του Van.
Παγιδευμένη στην Gaea, απ’ όπου μπορεί να βλέπει τη Γη –το Μυστικό Φεγγάρι για τους κατοίκους- και τη Σελήνη στον ουρανό, διαπιστώνει πως το χόμπυ της, να ρίχνει τις κάρτες Ταρώ αρχίζει και γίνεται τρομακτικό μιας και καταφέρνει να διαβάζει πολλά γεγονότα. Επιπρόσθετα, αρχίζει να βλέπει πολλά οράματα για το παρελθόν και το μέλλον του κόσμου εκείνου.

Στον πλανήτη Gaea, η αυτοκρατορία Zaibach επιχειρεί να αναβιώσει τη θρυλική δύναμη της αρχαίας πόλης της Ατλαντίδας και γι’ αυτό δε διστάζουν να καταστρέφουν άλλες χώρες προκειμένου να αποκτήσουν ό,τι θεωρούν απαραίτητο. Έτσι φέρνουν τον όλεθρο σε όλο τον κόσμο διαλύοντας τις ζωές των ανθρώπων. Κάπως έτσι διέλυσαν και την Fanelia, το βασίλειο του νεαρού Van, στο αίμα του οποίου κυλά το αίμα δράκων. Ο νεαρός πρίγκιπας αποφασίζει να εκδικηθεί και εναντιώνεται στην προσπάθεια του αυτοκράτορα Dornkirk των Zaibach.

Το Escaflowne ή αλλιώς The Vision of Escaflowne είναι μια σειρά 26 επεισοδίων που προβλήθηκε στην Ιαπωνική τηλεόραση από τον Απρίλιο του 1996 μέχρι το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Αργότερα, το Escaflowne άρχισε να εκδίδεται και σε δυο διαφορετικές εκδοχές manga, μια shounen με τον τίτλο The Vision of Escaflowne και μια shoujo με τον τίτλο Hitomi. Τέλος το 2000 η ιστορία συμπτύχθηκε σε μια ταινία η οποία έπεσε στα χέρια μου και, ειλικρινά, μπορώ να παραδεχτώ ότι είναι από τα πιο ωραία anime που έχω παρακολουθήσει.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Shoji Kawamori εμπνεύστηκε τη σειρά, ύστερα από ένα ταξίδι του στο Νεπάλ, όπου παρατηρώντας μια ομιχλώδη περιοχή, φαντάστηκε ένα κρυμμένο κόσμο όπου η μοίρα και η προόραση, ή αν θέλετε η επιφοίτηση από κάποια θεότητα, θα έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο. Κάπως έτσι συνεργάστηκε με την Bandai Entertainment και ύστερα από πολλούς μήνες δουλειάς και με τελικό σκηνοθέτη τον Kazuki Akane έχουμε το Tenku no Esukafurone όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος.

Είναι αλήθεια πως συγκριτικά με άλλα manga ή anime που έχουν παρουσιαστεί σε αυτήν εδώ τη στήλη δεν κατάφερα να παρουσιάσω πλήρως ούτε την αισθητική του, ούτε και τα όμορφα συναισθήματα που μου προκάλεσε βλέποντάς το. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα από τα anime που συγκαταλέγεται πολύ συχνά στα top-10 ή και top-5 των σχετιζόμενων με την Ιαπωνική αυτή τέχνη και μάλιστα, όταν διάβαζα κάποτε τέτοιες σχετικές λίστες διαπίστωνα ότι υπήρχε πάντα εκεί, χωρίς τυμπανοκρουσίες που είχαν τα καυτά ονόματα της εκάστοτε εποχής, αλλά και χωρίς να δω ποτέ ούτε έναν να το υποβιβάζει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *